1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Norske hus
  4. Fra naust til sjøbukomfort i skjærgården
Tilbake til oversikt

Fra naust til sjøbu i skjærgården 

Ved den sørlandske kysten mellom Mandal og Kristiansand ligger det lille tettstedet Søgne, en kystperle kjent for sin vakre skjærgård. Denne består av 1229 øyer, holmer og skjær og har et yrende liv med sjøfugl, egg og nyklekte unger. Ved sjøkanten ligger sjarmerende ferieboliger og speiler seg i vannoverflaten. Blant disse ligger Sjøbu Langenes, et ombygd naust som på elegant vis imøtekommer eierens ønske om mye lys inn og åpenhet mot sjøen – selv fra kjøkkenkroken. En åpenhet mot skjærgården for å nyte sørlandsk sommerglede, sier arkitekten bak ombyggingen Aud Randi Astad. 

Fra naust til sjøbukomfort

Ved en brygge på Langenes ligger de røde små husene tett i tett. Noen fungerer som ferieboliger og noen som oppbevaringsplass for båter og utstyr. Selv om farger og størrelser harmonerer, er det et av byggene som skiller seg ut med sine store glassfronter og designorienterte innredning. Det som i utgangspunktet var et naust er i dag blitt en ferie- og fritidsbolig for familie og gjester. Arkitekten bak ombyggingen, Aud Randi Astad fra ASTAD ARKITEKTUR AS, forteller at noen større endringer måtte gjennomføres for å få en bedre flyt i sjøbua.

Sjøbua skulle utstyres med et oppholdsrom med kjøkken, bad og utebod i første etasje. I andre etasje hadde naustet to soverom som skulle forbli som før. Atkomsten til disse rommene var i utgangspunktet på utsiden av bygningen via en trapp. Denne ønsket eierne å flytte inn for å slippe å gå ut for å komme til soverommene, forteller Astad. En utfordring var å finne optimale løsninger inne i den lille sjøbua når trappa skulle flyttes inn. 

Åpenheten og lysets vekslinger gjennom døgn og årstider skaper en nærhet til skjærgården og til vær og vind.

Slik så naustet ut før ombyggingen
Trappen opp til soverommene var opprinnelig plassert på utsiden av naustet

En usynlig forskjell – utenpå lik, inni unik.

Sjøbua er plassert i tilnærmet nord-sørretning og med kortfasaden vendt mot sjøen i sør/sørvest. Deler av den gamle båtstøa er der fortsatt, men brygga ble oppgradert med nytt tredekke. For at sjøbua skulle harmonere godt med omgivelsene, fikk fasadene ny kledning med materialitet og stil som det opprinnelige naustet og de nærliggende sjøbuene. De store endringene skulle skje på innsiden. Arkitekten forteller at tanken bak designidéen var å kunne nyte utsikten innover i Søvika og ut mot havet samt å få lyset og naturen inn.


Inngangsdøren ble flyttet fra midtre til bakerste del av sjøbua
Fargen på skyvedøren harmonerer med fargen på fasadene på sjøbua og er en brunrød farge RAL 3011
Foldedøren og skyvedøren åpner opp store deler av veggene ut mot kaia.

- Fasadene som vender mot sjøen er åpnet opp med store, åpningsbare glassfelt for å gi nærhet og kontakt mellom inne- og uterom (brygga). På fasade øst er også eksisterende vindu og inngangsdør flyttet slik at disse fungerer bedre i forhold til ny planløsning, forteller Astad.

Arkitekten foreslo å åpne hele veggen mot sjøen med en foldedør i aluminium samt en raus skyvedør mot brygga på østsiden. På denne måten ble det skapt åpenhet, både i form av glassets funksjon, men også på grunn av skyvesystemenes evne til å fjerne skillet mellom ute og inne på begge fasader. Produktene ble valgt i en farge tilnærmet sjøbodens opprinnelige mørke, rødbrune farge og tilsvarende de andre to sjøbuene på eiendommen. Skyve- og foldedøren slipper lyset inn i oppholdsrommet og gir et lett og luftig interiør, noe som betyr mye for trivselen i sjøbua.

- Åpenheten og lysets vekslinger gjennom døgn og årstider skaper en nærhet til skjærgården og til vær og vind. Samtidig kan en sitte lunt og godt i sofakroken, forteller arkitekten.

Foldedøren har en låsbar slagdør som kan benyttes som inn- og utgang.
En lekker og plassbygd trapp leder opp til soverommene i andre etasje.
Kjøkkeninnredningen og veggene er utført i hvitoljet bjørk.
Skyvedøren og foldedøren fjerner enkelt skillet mellom ute og inne.

Innerst i sjøbua ved inngangspartiet er det et fint og romslig bad med dusj og vaskemaskin. Arkitekten forteller at sjøbodens eiere er svært designinteresserte. De har bidratt positivt og med stor innlevelse underveis i byggeprosessen og har tatt gode valg vedrørende materialkvaliteter og innredning.

- Innredningen i sjøboden er laget i lyst kvistfritt treverk, forfinet som innsiden av en fin eske. All innredning er arkitekttegnet og spesialbygd for å få til gode og nette løsninger. Både kjøkken, innvendig trapp og vegger er utført i hvitoljet bjørk og med et horisontalt linjespill som er gjennomgående og flukter fra vegg til innredning. Den nye åpne, innvendige trappa har blitt et møbel, integrert med kjøkkeninnredningen for å spare plass. Eikegulvet er lagt i variable bredder og satt inn med leirefarget olje, forklarer Astad. 

Aud Randi Astad er svært fornøyd med både tømrerfirma Bakkevold AS, Drange Snekkerverksted som utførte innredningen, og fasadeentreprenør Tore Andersen AS, som stod for produksjon og montasje av vindus- og dørleveransen. – Arbeidene er utført med høy presisjon og kvalitet, bekrefter Astad. 

Foldedøren har tre folder, hvorav den ene er en låsbar slagdør.
Foldedøren skaper en følelse av å sitte i sofaen på brygga

Lokalprodusert utsikt

Ønsket om å ha tett dialog med omgivelsene fra innsiden og samtidig sitte lunt på ruskete dager krever vindus- og dørprodukter med god isolasjonsevne og vind- og regntetthet. Det er en problemstilling den lokale fasadeentreprenøren Tore Andersen AS fra Arendal er godt kjent med. Aktøren leverer vinduer, dører og glassfasader både til eneboliger, hytter og til store bygninger på hele Sørlandet. Prosjektleder Espen Bjørklund skjønner godt at byggherre og arkitekt valgte som de gjorde i sitt prosjekt. Han trekker frem foldedøren som et favorittprodukt.

- I situasjoner hvor du ønsker å kunne åpne opp en hel vegg og samtidig ha et godt isolert produkt, er foldedøren et utmerket valg. I Sjøbu Langenes leverte vi en foldedør Schüco ASS 70 FD med tre folder. Denne døren er 3570 mm lang og 2300 mm høy. Den folder fra høyre mot venstre (sett utenfra), hvorav den første folden er en slagdør. Det betyr at brukeren kan bruke denne døren ved inn- og utgang, uten å måtte åpne hele veggen. Den er samtidig låsbar fra utsiden og innsiden, forklarer Bjørklund. 

Han forteller videre at byggherre ønsket ulik farge på innside og utside og valgte en brunrød farge RAL 3011 på utsiden og renhvit inne, RAL 9010. 

- På østfasaden satte vi inn en heve-skyvedør Schüco ASS 50. Denne er et godt valg for fritidsboliger med en enkel energistandard for sommerbruk. Den har en profildybde på 50 mm og ble her levert i en størrelse på 3340 mm bred og 2300 mm høy. I tillegg leverte vi to ytterdører i typen Schüco ADS 70.HI i størrelsen 990 mm bred og 2270 mm høy. Glasset i både foldedøren, skyvedøren og de to inngangsdørene ble levert som 2-lags energispareglass med innvendig herding, avslutter Bjørklund.

Både byggherre og arkitekt er veldig fornøyd med resultatet. 

- Boligkvaliteten i sjøboden er helt super. Den har det som trengs og litt til, - både for praktisk liv og det lille ekstra som skal til for å virkelig kose seg. Familien nyter at lyset strømmer inn og gir en lett og luftig stemning i rommet samt å kunne oppleve vær, natur og landskap fra en lun tilværelse innendørs. Rommene med de store åpningene ut mot uterom, brygge og den vakre skjærgården er familiens og arkitektens favorittrom i sjøboden.

Fakta om prosjektet:

Arkitekt: ASTAD ARKITEKTUR AS
Fasadeentreprenør: Tore Andersen AS
Tømrer: Tømrerfirma Bakkevold AS
Snekker: Drange Snekkerverksted

Fotograf: Aud Randi Astad

Valgte systemer: 
Skyvedør Schüco ASS 50 
Foldedør Schüco ASS 70 FD 
Ytterdør Schüco ADS 70.HI 

Trenger du rådgivning til ditt prosjekt? Send din forespørsel til prosjekt@schueco.com eller ring 23 14 40 80. 

ASTAD ARKITEKTUR drives av sivilarkitekt MNAL Aud Randi Astad, som har 27 års erfaring som praktiserende arkitekt. Astad er utdannet sivilarkitekt MNAL fra Norges Tekniske Høgskole i Trondheim i 1991. Hun startet som nyutdannet arkitekt hos Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS, og har vært en av arkitektene i staben hos Kristin Jarmund Arkitekter AS siden våren 1999. Hos Kristin Jarmund Arkitekter har hun vært prosjektleder for bl.a. Ny Café i Den Franske Sal i Nasjonalgalleriet, for planarbeid i Sandvika og byggeprosjektet Skattens Hus for Entra Eiendom. Fra 2008 var hun faglig/kreativ leder hos CF Møller Norge og var der faglig ansvarlig/prosjektleder for blant annet vinnerutkastet i en konkurranse om et høyhusprosjekt ved Oslo S for KLP Eiendom; «Krystallklar», før hun i 2009/2010 startet egen praksis; ASTAD ARKITEKTUR. Arkitekten har de siste årene hatt mange interessante oppgaver i egen praksis; fra små hytter til større eneboliger, interiørprosjekter, byutviklingsprosjekter og mulighetsstudier for høyhusprosjekter.