1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Norske hus
  4. Hva som skal til for å øke bokvaliteten i ditt hjem
Tilbake til oversikt

Hva du kan gjøre for å øke bokvaliteten i ditt hjem

Mange av oss kjenner seg sikkert igjen i følelsen av å konstant være på jakt etter å skape «det perfekte hjem». Nye puter, et nytt fargestrøk på kontrastveggen, en ny sofa eller kanskje legge helt nytt gulv? Mest sannsynlig blir hjemmet vårt finere og friskere med nye gardiner, men noen vil nok fortsatt oppleve å ikke være helt fornøyd. Grunnen kan være at det er mange flere sanser enn kun synet som spiller inn i det vi faktisk drømmer om, nemlig «bokvalitet». 

Bokvalitet er et begrep vi kanskje ikke benytter oss så mye av i vår daglige tale, men ordet har en stor betydning for alle uansett hvor og hvordan vi bor. Bokvalitet defineres som et komplekst samspill mellom boligen, bomiljøet og brukeren, hvor boligens beliggenhet, bebyggelsens organisering, nærhet til sosiale møteplasser og naturen er faktorer som påvirker våre hverdagsopplevelser og vår bruk. 

Individuelle forskjeller gjør at faktorene vektes ulikt og et fasitsvar er dermed vanskelig å finne. For mange er den hverdagslige bokvaliteten basert på mer estetiske sansekvaliteter. Her kan for eksempel opplevelsen av flyten mellom rommene i en bolig bety mye for brukeren. Overgangen fra bolig til de omkringliggende omgivelsene kan være med på å skape gode hverdagsopplevelser, hvor også faktorer som stor tilgang på dagslys, frisk luft og egne uterom kan være vesentlige i et bokvalitetsperspektiv.

Mye glass gir energirikt dagslys inn i boligen

I harmoni med terrenget
Naturen og omgivelsene kan legge til rette for en unik beliggenhet, slik som her på Borøya. Det gjelder å se potensialet i terrenget og utnytte den på best mulig måte. Hytten på Borøya er tegnet av Niels Marius Askim ved Askim/Lantto Arkitekter  og bygget av Kruse Smith. Arkitekt Niels Marius Askim mener at den hytten som stod på tomten tidligere var plassert på den fineste plassen, nemlig det som i dag er uteplassen. Askim ønsket å legge hytten som en vinkel rundt dette området, for å skape mest mulig uterom. Overgangene mellom ute og inne er flytende, noe som skyldes både bruken av store skyvedører på flere av sidene av hytten og store vindusflater som går fra gulv til tak. Schüco Premium Partner Aluminium Fasader AS produserte produktene i sine lokaler i Larvik. 

Hytten ble plassert rundt uteområdet og mot fjorden. Med mye glass og skyvedøren ASS 70.HI har familien god kontakt med omgivelsene

Skyve- og foldedører skaper en flytende overgang
Skyvedører har en unik evne til å gjøre inne til ute uten å ta for mye plass i eller utenfor rommet. Varmeisolerende skyvedører fra Schüco kommer som høyisolerte og slanke aluminiumsprofiler og moderne isolerglass i høy kvalitet. De glir lett på løpeskinner i rustfritt stål og er nærmest lydløse. Skyvedører kan brukes både i yttervegg og som uisolert, innvendig romdeler. Utvendig anbefaler Schüco heve-skyvedøren Schüco ASS 70.HI og panorama-skyvedøren i premiumklassen Schüco ASS 77 PD. Produktene skreddersys til hvert prosjekt og en skyvefløy kan leveres i en størrelse på hele tre ganger tre meter. Antall skyvefløyer og –spor avhenger mye av ytre faktorer og boligkonstruksjon. Det anbefales derfor å ta kontakt med en Schüco rådgiver for individuell veiledning. Med fokus på design kommer produktene fra Schüco med lekre valgfrie vridere og håndtak. Du har et ubegrenset fargeutvalg (RAL) og kan velge ulik farge på utside og innside. Dette gjelder for alle Schücos skyvesystemer, vinduer og dører. 

Du har et ubegrenset fargeutvalg (RAL) og kan velge ulik farge på utside og innside.

Hytten har skyvedører i begge langvegger, for å få en luftig, åpen og barrierefri overgang til omgivelsene. Byggherre har valgt Schüco ASS 70.HI
Ved å flytte hytten bak på tomten, fikk familien et stort uteområde med en idyllisk utsikt. Skyvedøren Schüco ASS 70.HI sørger for å gjøre skillet mellom ute og inne minst mulig
Soverommet har fått en spektakulær plassering med vinduer i Schüco AWS 70.HI fra gulv til tak.
Det naturlige lyset faller inn fra begge sider og skaper en lys og lett stuekrok
Kjøkkenet byr på harmoniske stunder med naturlig lys og naturlige materialer.

Foldedører åpner opp hele bredden

Dersom behovet er å åpne opp mest mulig mot utearealet, anbefales det å bruke foldedører, selvsagt med isolerte profiler og isolerglass. Med disse dørene kan du folde og skyve til side slik at det bli helt åpent med fri passasje ut mot hagen eller terrassen. Løsningene er også godt sikret med lås både på topp- og bunnprofil. Foldedørene kan leveres med folder både til høyre eller venstre - tilpasset din bolig og innredning. 

Interessert i å vite mer om foldedører? Les her 

Med disse dørene kan du folde og skyve til side slik at det bli helt åpent

Arkitekt: Tommie Wilhelmsen Foto: Markus Johansson/Bitmap
En stor foldedør Schüco ASS 70 FD åpner opp stuen mot terrassen. Arkitekt: Tommie Wilhelmsen Foto: Nils Petter Dale
Arkitekten Tommie Wilhelmsen har valgt en mørk foldedør fra stue til terrasse. I tillegg er hytten eksponert for dagslys gjennom store og små vinduer på alle sider. Foto: Markus Johansson/Bitmap

Mer dagslys inn i eksisterende bolig

Flere eldre boliger i Norge i dag har enten veldig små vinduer eller har vinduer som er feilplassert i forhold til solforhold. Vi ser at stadig flere ønsker å modernisere sin gamle bolig og ønsker veiledning til å gjøre dette optimalt. Noen velger å rive en del av en yttervegg for å slippe inn mer dagslys, mens noen velger å bygge på en ekstra vinterhage i glass og aluminium. Vinterhager har hatt en sterk økning på det norske markedet de siste årene. Flere ønsker å benytte seg av terrassene eller balkongene gjennom hele året. Da velger de å glasse inn utearealet sitt, enten som uisolert eller som isolert rom. Her finnes det mange måter å gjøre det på og løsningen avhenger av eierens ønsker og av konstruksjonen på den eksisterende balkongen. Schüco tilbyr også hele sammensatte systemer for vinterhager. Disse bygges på den eksisterende husveggen som et ekstra rom og kan brukes gjennom hele året. Det kan for eksempel fungere som et ekstra rom i stuen eller på kjøkkenet. Noen velger å ha skyve- eller foldedører integrert i vinterhagekonstruksjonen. Da kan man få en stor åpning ut til hagen, og vinterhagen blir plutselig mer som en forlenget del av hagen – under tak.

Ønsker du å gjøre noe mer ut av boligen din? Les mer her 

Fotograf: Harald Aase