1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Norske hus
  4. 180 graders panoramautsikt
Tilbake til oversikt

180 graders panoramautsikt fyller stuen med vestlandsk natur 

I utfordrende terreng på Rogalandskysten har Marita Hamre, arkitekt hos Husgalleriet, lykkes i å skape et  personlig hjem for to generasjoner. Byggherre kommer opprinnelig fra India og så for seg en atmosfære med en blanding av nordiske og indiske elementer. Hjemmet skulle bygges for alderdom og ha fokus på vedlikeholdsvennlige produkter i høy kvalitet, i tillegg til at den skulle ha rom for en hotellsuite i underetasjen. Les hvordan arkitekten løste dette og skapte et lunt hjem med fantastisk panorama utsikt utover fjorden.   

I enden av et nytt boligområde preget av hvite eneboliger på tre etasjer ligger det en langstrakt enebolig som skiller seg ut på flere områder. Egne høydebestemmelser i reguleringsplanen, og en tomt som tar nivåforskjellen mellom eksisterende, lavere boligfelt i nord og det nye boligfeltet i sør, la strenge føringer for utformingen av boligen. 

Hovedutfordringen

For å ta nivåspringet på litt over tre meter ble løsningen å bygge en bolig med to fulle etasjer mot nord og en etasje mot sør. Boligens grunnriss og utforming er preget av tomtens ytre form og skiller seg fra den omkringliggende bebyggelsen med sitt minimalistiske og stramme formspråk. Boligen har en skarpskåren form, hvor samtlige vinduer er trukket inn i fasaden. For at boligen ikke skal drukne blant de høye omkringliggende husene er taket utformet med en takvipp i hver ende, som strekker huset oppover. Boligen har en relativt lukket fasade mot resten av boligfeltet i sør, men åpner seg mot utsikten i øst og nord. Det er lagt vekt på at materialer, løsninger og detaljer skal ha høy kvalitet og minimalt med vedlikehold.

Et personlig hjem for alderdom 
Fra huseiers side var oppgaven å skape et hjem som var tilrettelagt for alderdom, slik at de kan fungere optimalt i hovedetasjen. I tillegg skulle det skapes en liten hotellsuite i underetasjen som huseierens far skulle bo i. De kommer opprinnelig fra India, og arkitekten  har forsøkt å skape en atmosfære inne som binder sammen elementer fra den indiske kulturen med den nordiske.  Hovedutfordringen for Marita var å få tilpasset boligen til det store terrengfallet på tomten. Dette ble løst ved at boligen har inngang i andre etasje og at underetasjen er en sokkel, hvor den ene langsiden er under jorden.


Huset er tilpasset en tomt med terrengfall, hvor halve underetasjen er under jorden
Faktaboks

Arkitekt: Husgalleriet AS 

Schüco Partner: AS Rubicon 


Schüco systemer:  

Schüco skyvedør ASS 70.HI

Schüco vindu AWS 70.HI 

Schüco dør ADS 70.HI

Schüco glassfasade FW 50+

Profilfarge: matt RAL 7006: belgegrå 

Utforming

Boligen er utformet over to plan, primærfunksjonene i hovedetasjen, overbygget inngangsparti og integrert carport. Hovedetasjen består av hovedinngang, gjeste-wc, bi-inngang/vaskerom, stue, kjøkken, hovedsoverom med tilhørende bad og walk-in. Underetasjen består av stue, tre gode soverom, bad, kontor, treningsrom, teknisk rom og bod. Store vinduer gir godt lysinnfall i oppholdsrommene og skaper god kontakt mellom inne og ute.

Skyvedøren Schüco ASS 70.HI kombineres med glassfasaden Schüco FW 50+.HI og gir et åpent og slankt uttrykk både fra innsiden og utsiden

Utsikt i 180 grader fra fjord, via bymarka til fjord og fjell igjen

Mitt favorittrom må være stuen. Her er det utsikt i 180 grader fra fjord, via bymarka til fjord og fjell igjen. Like utfor huset er det landbruksjord hvor man kan se rådyr spasere rundt. Selv om stuen ligger i husets andre etasje føles det som om man får naturen og utsikten inn i rommet. Dette er både på grunn av at taket vipper opp mot utsikten og skaper et luftig og volumiøst rom, men også på grunn av vindusbåndet som  knekker rundt hjørnet og følger takformen. Mellom stue og kjøkken er det lagt inn et glassparti som følger takformen, slik at lyset glir fint mellom stue og kjøkken.

Eneboligen har en gjennomgående lun atmosfære og huseier er stolt av resultatet vi har fått til sammen. 

 Marita Hamre, arkitekt hos Husgalleriet 

Arkitekten har valgt profiler i fargen matt RAL 7006: belgegrå
Naturen og lyset hentes inn i stuen gjennom vindusbåndene som knekker rundt hjørnet og følger takformen

Materialer og farger

Fasadene er holdt i et strengt fargeskjema med hvitpusset mur og brune vinduer. Som en kontrast til husets kalde, hvite ytre har interiøret en nøye gjennomtenkt fargepalett, med varme gråbeige fargetoner. Vegger, tak og fast inventar er holdt i samme fargeskala, kun med variasjon i metningsgraden. Interiøret er krydret med detaljer i valnøtt, kobber og messing.

Det er lagt vekt på at materialer, løsninger og detaljer skal ha høy kvalitet og minimalt med vedlikehold.