1. Partner
  2. Magasin
  3. Bærekraft
  4. Ta vare på verdiene
Tilbake til oversikt

Internasjonale forbilder: Tar vare på verdiene

For bare 25 år stod skorsteinene i full aktivitet og slapp ut store mengder med røyk. I dag, på «Zollverein» i Essen, står det en bygning som setter standarder for miljøbevisste byggemetoder. Bygningen tar i stor grad hensyn til bærekraftige vugge til vugge-prinsipper – delvis takket være sertifiserte vindussystemer fra Schüco.

Kommer i full sirkulasjon
Knapt noe annet sted symboliserer omstruktureringen av det tyske industriområdet Ruhr så mye som den tidligere «Zollverein»-kullgruven og kokingsanlegget i Essen. Siden 2001 har området vært på UNESCOs verdensarvliste. Det er nettopp her at nye, bærekraftige arbeidsplasser for rundt 220 ansatte i den ærverdige RAG-gruppen og RAG Stiftung (RAG Foundation) har blitt realisert. Prosjektet og utviklingen av området har derfor kommet i full sirkulasjon på mange områder. Først og fremst blir et tidligere industriområde resirkulert og brukt om igjen for kommersielle formål.

Ved å flytte bedriften til Zollverein i 2017, vil RAG AG og RAG Stiftung komme tilbake til sine røtter. Fremfor alt følger den nye bygningen imidlertid det innovative vugge til vugge-konseptet. De individuelle vindusenhetene er utformet slik at de kan bli fullt resirkulert dersom bygningen blir revet eller omgjort. Kort sagt er materialsyklusen i stor grad lukket. Bygningen mottar sannsynligvis Platinum DGNB-sertifikatet. Prosessen og produktkompetansen til Schüco bidrar sterkt til dette.
Som leverandør av C2C-sertifiserte vindusystemer i aluminium gir Schüco rådgivning til alle involverte – inkludert kunder, arkitekter og fasadeentreprenører. Vindussystemet Schüco AWS 75.SI+ monteres i det miljøvennlige bygget. Sett fra et bærekraftig ståsted, så er det dette som har imponert mest i prosjektet, fordi det tilfredsstiller de krevende sertifiseringskriteriene fullt ut.

– Vi jobber mot den høyeste miljøstandard, DNGB Platin og er det første Cradle to Cradle-inspirerte prosjektet i Tyskland. Prosjektet tar hensyn til store vugge til vugge-tiltak og tar dermed miljøaspektet et steg videre.

Jasna Moritz, kadawittfeldarchitektur

100 % av det anvendte aluminiumet og 85% av alt materiale som brukes i vindussystemet, kan resirkuleres etter bruksfasen uten tap av kvalitet. Det valgte Schüco aluminiumsvinduet har fått Silver C2C-sertifikat.