1. Architecten
  2. Nieuws
  3. Alle thema's
  4. Project "Ypenburg 19 Couperus" te Rijswijk / Den Haag
Naar overzicht

Project "Ypenburg 19 Couperus" te Rijswijk / Den Haag

"In de architectuur gaat het meer dan ooit om het creëren van waarden voor mensen, door mensen met een passie voor het ambacht."

De architect - hoogwaardige oplossingen bieden voor de komende stedelijke, economische en duurzaamheidvraagstukken"

Couperus is een bijzondere combinatie van verschillende woonvormen, voorzieningen en bedrijvigheid. Het project, vernoemd naar de Haagse schrijver Louis Couperus, is met een woontoren van ruim zeventig meter letterlijk het hoogtepunt van de grote Haagse Vinex-wijk Ypenburg. Het complex ligt vlakbij het station Ypenburg, naast het stadsdeelkantoor en tegenover de plas van Reef in de oksel van het Prins Clausplein. Couperus combineert appartementen en herenhuizen met ruimten ten behoeve van dienstverlening en een parkeergarage. Het complex behelst zowel een vrijstaande toren als een gesloten stadsblok, bestaande uit drie bouwblokken aan de kant van de Randstad Rail en een strook grondgebonden stadswoningen langs de singel! aan de achterzijde. Tussen de toren en het stadsblok ontstaat een nieuw buurtplein. Boven de plint van de toren is een citaat van een gedicht van Louis Couperus in meters hoge door baksteen gevormde letters rondom het gebouw weergegeven.

Het individuele wonen is als uitgangspunt genomen voor Couperus. Dit betekent dat het complex uit herkenbare afzonderlijke gebouwen met eigen entrees bestaat. De gebouwen, die door de als luchtbruggen uitgevoerde balkons tot een geheel worden verbonden, zijn gegroepeerd rond twee groene hoven. Kenmerkend aan het complex is de getrapte opbouw, waardoor een groot aantal woningen een ruim dakterras krijgt. De gevarieerde vormen van de blokken waarborgen een grote diversiteit aan woningtypen; van eenvoudige starters woningen tot riante penthouses. In een van de blokken is een gedeelte bestemd als wonen met zorg. De samenstelling van de individuele blokken rondom twee grote binnentuinen resulteert eveneens in en breed spectrum van ontsluitingstypen;  van portiek over galerij/corridor tot entree direct aan de straat of binnentuin.  In het gesloten stadsblok, boven op de tweelaagse parkeergarage zijn twee hoven met een groen dak gecreëerd, waar kinderen veilig kunnen spelen. De parkeergarage voor 300 auto's is op de begane grond en 1e verdieping gesitueerd.  De commerciële  ruimte, en de grondgebonden woningen langs de singel zijn daaromheen gebouwd en zorgen ervoor, dat de garage volledig uit het straatbeeld verdwijnt.

Duurzaamheid is een centraal thema in Couperus. De woningen en bedrijfsruimtes worden verwarmd en gekoeld middels een WKO installatie (warmte/koude-opslag). Iedere woning heeft een individuele warmtepomp met een lage temperatuur vloerverwarmingsysteem. Bovendien is een duurzaam energiesysteem ontwikkeld ('Smart Grid Couperus'), dat ervoor zorgt dat vraag en aanbod van energie regionaal op elkaar wordt afgestemd middels communicatie met apparatuur van de eindgebruiker. Door informatie-uitwisseling tussen energieopwekkers en gebruikers ontstaat flexibiliteit, klantinteractie en wordt de onbalans gereduceerd.

"In de huidige tijdgeest waarin verandering de enige constante factor is, investeren wij als architecten maximaal in ontwerp talent. Als professionals verplichten wij ons tot het leveren van esthetisch inspirerende en economisch verantwoorde prestaties, die de verwachtingen en dromen van onze cliënten overstijgen en van duurzame waarde zijn voor de eindgebruikers". Van Dongen-Koschuch biedt haar cliënten en opdrachtgevers professioneel maatwerk. Zij maakt hierbij gebruik van een uitgebreid en multidisciplinair netwerk, dat beide architecten in hun langdurige carriere hebben opgebouwd.

Deze flexibele bedrijfsstructuur stelt het bureau in staat om trendsettend te opereren en haar cliënten snel en accuraat toegang te verlenen tot hoogwaardige expertise. Daarnaast geeft het ruimte om een intensieve dialoog aan te gaan met opdrachtgevers gedurende het ontwerp- en ontwikkelproces.

Architect: Frits van Dongen van  Dongen – Koschuch Architects and  Planners
Gevelfabrikant: de Groot en Visser, Gorinchem
Systeemleverancier: Schüco Nederland BV, Mijdrecht

Footprint: aan dit project wordt binnenkort aandacht besteed in het magazine Footprint van Schüco Nederland BV. Indien u een (of meerdere) gedrukt exemplaar (of exemplaren) wenst te bestellen geeft u dit s.v.p. in een mail aan (info@schueco.nl) of 0297 233 670.