1. Architecten
  2. Nieuws
  3. Alle thema's
  4. AaBe fabriek
Naar overzicht

Herbestemming AaBe fabriek

Zoeken naar de juiste balans

De voormalige textielfabriek AaBe in Tilburg heeft een nieuw leven gekregen. Het complex heeft een grootschalige transformatie ondergaan en is omgetoverd tot een uniek Retail centrum. Architectenbureau Rijnboutt te Amsterdam heeft het ontwerp gemaakt voor de complete herontwikkeling, inclusief de terreininrichting. In het ontwerp van Rijnboutt is zo veel mogelijk van de oorspronkelijke fabriek behouden. 

Het winkelend publiek blijft de geschiedenis voelen. Monumentale sheddaken en historische verbindingsgang bezorgen winkelend publiek een extraatje. Oude elementen, zoals de art deco-versieringen, het sheddak en de draagconstructie, zijn in ere hersteld. Geen strak gestucte muren, maar een stoer, industrieel uiterlijk. Het ketelhuis aan de westzijde van de fabriek (met daarnaast de bekende fabrieksschoorsteen) heeft een nieuwe functie als horecavestiging gekregen. Naast een keuken en restaurant in het rijksmonument, is een kas gekomen waar gasten met goed weer kunnen zitten, op een terras komt speelruimte voor kinderen. Het concept is van dat van Wittern, een familierestaurant dat sinds twee jaar succesvol draait in Veghel.

Het plan maakt deel uit van de herontwikkelingen rond de Piushaven. De AaBe fabriek is niet zomaar een locatie; het is een plek met emotie. Het is ook een Rijksmonument. Dat betekent dat de Rijksdienst voor Industrieel Erfgoed een belangrijke rol speelt bij de transformatie van het fabriekspand. De eerste fase (nieuwbouw buurtwinkelcentrum en restauratie monumentale gevel) is november 2014 opgeleverd. De tweede fase (monumentale fabrieksgang, fabriekshallen en nieuwbouw) is gestart medio 2015 en is eind 2016 geheel opgeleverd. Gesloopte delen hebben plaats gemaakt voor nieuwe gebouwen. De restauratie van de fabriek is mede mogelijk gemaakt met steun van de Provincie Noord-Brabant.


De eerste plannen voor het transformeren van de AaBe fabriek ontstaan in de jaren negentig. Door de gunstige ligging van het monument is voor iedereen duidelijk dat het mogelijkheden biedt voor de detailhandel. Toch volgt dan nog een lange periode van stilte, waarin het monument langzaam verpaupert. Pas begin 2013 gaat Rialto Vastgoedontwikkeling over tot de aankoop van de voormalige stoffenfabriek, om het in drie fasen te transformeren tot een eigentijds winkelcentrum. Het totale project omvat circa 30.000 m² bruto vloeroppervlak en zo’n 730 parkeerplaatsen.

Het is een continue zoektocht geweest naar de juiste balans: Welke elementen moeten behouden blijven? Welke worden vernieuwd en welke elementen zijn onmisbaar in een modern winkelcentrum? Door de firma van Delft te Drunen zijn de stalen ramen volledig vervangen door moderne aluminium kozijnen. In het vernieuwde fabriekspand kunnen Tilburgers en anderen nu naar hartenlust shoppen. Winkelen in een schitterend gerestaureerd pand biedt zoveel toegevoegde waarde.

Bronvermelding: Rijnboutt, Amsterdam

Architect: Rijnboutt te Amsterdam 
Gevelbouwer: van Delft te Drunen
Systeemleverancier: Schüco Nederland BV te Mijdrecht