1. Architects
  2. Magazine
  3. All contributions
  4. Archeopark
Overview

Cave Dweller Archeopark Pavlov/CZ

Subterranean, dark and twisting, pierced by small patches of light and rays of sun finding their way through the few openings into the exhibition space at the Archeopark museum in Pavlov in the Czech Republic – the striking exposed concrete building is reminiscent of a cave.

Project:
Archeopark Pavlov/CZ
www.archeoparkpavlov.cz
Client:
South Moravian Region (Jihomoravský kraj), Ministry of Regional Development (ROP Jihovýchod), Europäische Union
Architects:
Architektonická kancelář Radko Květ, Brno/CZ
Completion date:
2016
Fabricator:
Alu A.S.
Schüco systems:
Schüco Facades AOC 50, Add-on construction on timber

An interior glass wall separates the visitor area from the excavation site. The Schüco AOC 50 TI system connects and separates the two areas.

The archeological park in the South Moravian Region in the Czech Republic is located on the outskirts of the village of Pavlov in a conservation area. The area is famous for outstanding archaeological fi nds – building work is only allowed in areas where further finds can be ruled out. The compact building designed by architektonická kancelář Radko Květ appears to merge with the surrounding landscape. It is symbolically located under ground at a depth of approximately five metres – the level at which the archaeo logical exhibits that are now on display were found. Visitors slowly de scend into the darkness where they come face to face with the past of 25,000 years ago. The whole museum building has a surface area of 1134 m2, providing over 500 m2 of pure exhibition space. The museum even has a real archaeological excavation in the ground. A large internal glass wall constructed with the Schüco AOC 50 TI façade system forms a barely visible barrier between the visitor area and the excavation.

The only part of the large building complex that is visible above ground is the characteristic white concrete blocks. Scattered seemingly at random across the landscape, they mark the entrances and light ducts. Inside, large glass façade units serve as barriers, sources of light and climate boundaries. Hardly visible in places, they create and enhance the contrast between the darkness of the sturdy concrete building and the interaction with sunlight. A perforated concrete wall indicates the entrance area from the outside. Behind it there is a glass wall as a climate boundary, which, from the inside with the ornamentation in front of it, forms the education centre. The Schüco AOC 50 TI glass façade system is supported by timber profiles. Outside, the landscape and the gabion walls are additional design elements.

The Archeopark is an unusual hybrid of landscape and building, exhibition and excavation, past and present.

Words: Bettina Sigmund
Photos: Gabriel Dvořák, Aleš Lezatka

Half window, half wall: a sloping glass wall from Schüco »lies« on top of one of the cubic light and viewing ducts.