1. Architects
  2. References
  3. Office and Business
  4. Vodafone Campus
To overview

Vodafone Campus

Düsseldorf, Germany

Short information

Building category
Office and Business
Products
Façades, Security
Location
Düsseldorf, Germany
Completion
2012
Architects
AMP Ingenieurbüro für Fassadentechnik Inh. Elmar Jochheim,HPP Architekten Hentrich Petschnigg & Partner GmbH
Specialist
Dobler Metallbau GmbH null
Picture credit
© www.ralphrichter.com

Gallery

Project details

Object description

“Vodafone Campus Düsseldorf” is the project title of the mobile phone provider’s new company headquarters. On a self-contained office campus, Vodafone has now brought together around 5000 employees, who were previously spread across different sites. A striking element of the complex is the 19-storey oval high-rise – a landmark at the western gate to the city of Düsseldorf that can be seen from miles around. Together with an adjoining building structure, the striking tower forms a structurally closed unit at the busy transport hub of Heerdter Dreieck, while at the same time the vibrant façade design of the ensemble blends into the urban context. The buildings are accessed via the public street space and via the square in the middle of the complex, which is thus also accessible to the public.

This building complex consists of a 19-storey office tower, three office blocks, a crèche and a car park.

Transparent and open

The courtyard’s public accessibility emphasises Vodafone’s open and communicative attitude. The extensively glazed façade units and the interior design also express this corporate culture. In order to achieve the desired openness and transparency, for example in the upper floors of the high-rise, the Schüco USC 65 unitised façade was used. A total of 4512 of these units, fitted with neutral sun shading glazing, were mounted by the installers from Schüco partner Dobler und Scheffer on the high-rise and on components A, B and C. Technical features in this building project arose for example in the spandrel area, where the developers integrated bottom-hung windows for ventilation. There was also the polygonal installation of the units in the high-rise with special mullions, as well as the attachment of fixed sun shading louvre blades made from rounded perforated sheet metal in large parts of the façades of the block of buildings.

High requirements met

On the ground floor, the Schüco partner realised the façade as a mullion/transom construction. Here and on the adjoining floors above, there were also exacting requirements concerning burglar resistance. These are ensured by constructions in resistance classes RC2 and RC3. In addition, the installers carried out the glazing and system constructions in all areas as suitable for safety barrier loading – in accordance with the requirements of TRAV. The advantage of the construction is that, in this special configuration, the façade meets enhanced sound-reduction requirements (R'wR up to 45 dB) and achieves thermal transmittance efficiency with a UCW value of just 1.6 W/(m2K).

Sophisticated fire protection

The light and open room design made large demands of fire and smoke protection. The Schüco FW 60+ BF system was therefore used in the interior of the high-rise for the transparent fire-resistant façade that is suitable for safety barrier loading in accordance with TRAV. Inside the building, the access ways to the stairs and to the emergency exits and escape routes were equipped with transparent single and double-leaf fire protection barriers. Large glazed T30 and T90 fire doors now act as fire, smoke and heat protection here. At the same time, they form the completion of the fire compartments. The advantage of this solution is that people trying to escape the building and rescue workers can view neighbouring zones directly. Some 600 door constructions for fire and smoke protection were installed with the Schüco ADS 65.NI SP, Schüco ADS 80 FR 30 and Schüco Firestop T90 systems. The majority of the escape route doors were also installed in the burglar-resistant class RC 1N for fire protection. The Schüco “EC lock” was used. This self-locking panic lock with electrically connecting exterior door handle even allows the “day setting” function in fire doors. All of the fire doors installed in the campus have EPDs (Environmental Product Declarations) for the LEED certification.

On the ground floor, mullion/transom façades were used while, on the upper floors, unitised façades with external sun shading made from passive aluminium large louvre blades were installed.

Striving for LEED Gold

Certification according to the LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) standard seems likely for this building project. After all, a building complex such as the Vodafone Campus combines convenience and elegance with demanding technical standards such as fire and smoke protection, sophisticated security requirements and sustainable energy efficiency. For the certification, the LEED experts look at five categories: sustainable sites, water efficiency, energy and atmosphere, materials and resources, and indoor air quality.

Location

Vodafone Campus
Open in Google Maps