1. Architects
  2. Magazine
  3. All contributions
  4. Office Tower Ankara
Overview

Office Tower Ankara

With office tower 312 Vista, Anmahian Winton Architects have created an elegant landmark visible from afar in the western part of the Turkish capital Ankara. The 14-storey building offers local and international high-tech companies luxury business spaces with sophisticated design and state-of-the-art IT infrastructure. A lobby, reception and café are housed on the ground floor. In terms of urban development, the newbuild is taking on a key role in the rapidly developing, heterogeneous area of the city.

Project:
Office Tower Ankara
Location
Ankara, TR
Architects:
Anmahian Winton Architects
Main contractor:
Tepe-Tesan Joint Venture; AECOM
Completion:
2017
Fabricator:
Pimeks Group
Schüco systems:
ADS 70, AWS 70, FW 60+

Closing the interior timber louvre blades detracts nothing from the calm glass façade. Its continuous design is formed of horizontal steel profiles and vertical joints.

The narrow building structure, arranged somewhat at a distance from the busy main road, leaves space for a bamboo grove, which acts as a buffer to a green space and forms a connection for pedestrians between the neighbouring residential areas and the businesses spread along the street. The clear language of form noticeably sets the building apart from its surroundings. The horizontal louvre blades on all sides give the reduced, geometric glass façade a slimline structure and spatial depth. The ceilings are over 4 metres high, making the offices very spacious and allowing daylight to flood right into the building.

External steel louvre blades reduce the level of heat radiation during the summer months and provide solar heat gain in the winter. The slightly contoured profiles are arranged in a somewhat staggered fashion, making the façade look different depending on the angle and level of sunlight.

With partly opened and partly closed shading, the façade becomes animated and the structure of the building can be discerned.

On the inside, active, horizontal timber louvre blades enable users to control the light levels in the offices to suit their preferences. Made from custom-built aluminium profiles with timber panels, the louvre blades provide indirect, glare-free lighting for the workstations without obstructing the views to the outside. Furthermore, their materiality allows them to fulfil an aesthetic function, as they add a natural, warm note to the modern office spaces. The kinetic façade system supports significant demands for contemporary office architecture by reducing the heat load, energy consumption and use of mechanical ventilation.

Over the course of the day, the building changes its appearance depending on the behaviour of users and angle of the sun. The internal louvre blades break up the discreet, reflective glass façade without forfeiting its calm overall effect. The louvre blades can be controlled, allowing the whole building or individual areas to be closed off or opened up so that the activity inside can be seen.

Text: Brigitte Bernhardt
Photos: Florian Holzherr

The timber louvre blades on the inside can be set individually and allow views of the surroundings outside.