1. Architects
  2. Magazine
  3. All contributions
  4. Holiday home by the Fjord
Overview

Holiday home by the Fjord

Between rocks and ferns, the 82 concrete steps wind up the steep mountain. They lead to Jacob and Jenny Fröslee Jonsson's holiday home: a timelessly modern, 100 m2 retreat on the small island of Flatön on the west coast of Sweden. The architect couple built Villa Vy for themselves and their four children.

Project: Villa Vy
Location: Flatön/SE
Client: Jacob and Jenny Fröslee Jonsson
Architects: Jacob and Jenny Fröslee Jonsson
Living space: 100 m2
Construction period: 2012–2013
Schüco systems: FW 50+

82 concrete steps lead up to Jacob and Jenny Fröslee Jonsson‘s holiday home. The different sized and dimensioned windows reflect the charming island landscape.

The building envelope is made from dark­painted wood which, when viewed from the sea, blends in with the mountain in the background. However, if you move closer to the house – to do this you need to climb the exposed concrete steps coming from the west – the picture changes: the building stands clearly visible on a hilltop and looks like a large rock. It is comprised of two parallel but slightly offset building structures with sloped and sharp edges. In the evening, the occupied house lights up; through the different sized windows you can freely observe their family life. The architects write that the building was designed from the inside. The façade openings are positioned according to how the spaces are used and the relationship to the landscape. There is a particularly impressive view through the panoramic window (Schüco FW 50+), which dominates the main side towards the water. This opening provides constant, pleasant daylight to the living and dining area measuring 12 m2 and, in some areas, 5.5 m high. The void and the windows make the space seem larger than it truly is. The kitchenette – made from light­coloured wood like all the other room dividers – was oriented to the east by the architects. An almost room­height and width window ensures an unimpeded view here as well. In the rear area of the living space there are two bedrooms and a shared bathroom. The doors are cleverly concealed in the timber wall or between the built­in wardrobes. A corridor leads to the rear terrace, which is built into the hillside. A single run of stairs integrated into the timber structure provides access to the open gallery level, where two more bedrooms are located. The developers oriented one wing­shaped roof terrace towards the east and one to the west. When the weather permits, the family can also use this space for eating, playing and living.

The panoramic window provides the living room with a constant supply of pleasant light all day long.
With its dark timber façade, the holiday home built into the rocks stands out clearly from its surroundings.

Words: Katja Pfeiffer
Photos: Jacob Fröslee Jonsson