"Haptiek en digitalisering zijn geen tegenpolen."

Christian Labonte

Verantwoordelijk voor designcommunicatie en strategische projecten binnen Audi Design, Ingolstadt.

Oppervlakken worden steeds gladder, duurzamer, glanzender... hoe belangrijk is echte haptiek nog - in het bijzonder in het kader van auto-ontwerp?

De tactiele kwaliteit van producten met hun oppervlakken, schakelaars, handgrepen en displays is een versterker van onze emotionele gewaarwording. In het bijzonder in de auto krijgt de haptiek als dimensie een bijzondere plaats. Stelt u zich een nieuwe wagen op een autosalon voor. Als een nieuwsgierige bezoeker het voertuig wil 'begrijpen', kan hij bijna niets anders dan zijn omgeving intuïtief te beleven via zintuiglijk contact. Hij neemt plaats in de wagen en raakt alles aan. Als merk willen we ook de belofte van een succesvol koetswerkontwerp meegeven via de kwaliteit van het interieur. Met alle materialen, het ontwerp van het oppervlak en het gekozen kleurpallet. Daar komt nog de ergonomie bij, waarbij de haptiek bijdraagt aan de kwaliteit van de operationele procedure. Als de bestuurder bijvoorbeeld de binnentemperatuur instelt met behulp van het aanraakscherm, ontvangt de gebruiker visuele feedback op het display. Daarnaast vindt ook een trilling aan de vingertoppen plaats als zintuiglijke feedback. Deze toegevoegde waarde, die het leven voor mij in detail gemakkelijker maakt omdat het me veiligheid in mijn omgeving geeft, versterkt de emotionele band met de auto.

Digitalisering versus tastbaarheid. Hoe zorgt men in uw beroep voor een evenwicht?

De digitalisering kan ons leven op alle gebieden vereenvoudigen en vergemakkelijken omdat het toegang tot kennis geeft en daarmee beslissingen mogelijk maakt. Tegelijkertijd zie ik een ontwikkeling waarin mensen, in het licht van digitale ontwikkelingen, verlangen naar analoge ervaringen en zintuiglijke belevingen. In het bijzonder wanneer er een sterk verhaal achter zit en men weet hoe de gebruikte grondstof wordt gekweekt of ontstaan is en wie deze op welke wijze geoogst of verfijnd heeft. In het bijzonder unieke producten, die een neutrale CO2-voetafdruk hebben. Een concreet voorbeeld is de user interface. De meerendeel van onze concurrenten delen het beeldscherm losstaand in. We hebben het beeldscherm volledig bewust naadloos in het interieur ingebouwd en krijgen zo het bekende schakelbordthema. Waar tot nu toe het interieur werd versierd met decoratieve oppervlakken, bevindt zich nu bij Audi de Touch Display. Je zou kunnen zeggen dat wij een voorzichtige revolutie nastreven.

De goede unieke vorm … bestaat die vandaag nog steeds? Of wordt alles homogeen en onderling uitwisselbaar?

Ongetwijfeld. Het belang van design is groot en neemt zelfs nog toe. Omdat e-mobiliteit betekent dat de technologische toetredingsdrempel aanzienlijk lager is dan voorheen. Er zijn op zeer korte tijd veel nieuwe concurrenten opgedoken. Want men heeft geen 100 jaar ervaring nodig met het bouwen van auto's om te kunnen concurreren. Het design zorgt voor de nodige differentiatie in de concurrentie, maar ook binnen het eigen productportfolio, om de klant een onverwachte toegevoegde waarde te bieden. Met andere woorden: het draait om de consistentie en consequentie van de merkspecifieke waarden.

Volgens welke parameters ontwikkelt u een vormspraak die de Audi identiteit vorm geeft? We vertrouwen op ontwerpkenmerken die al tientallen jaren het merk Audi symboliseren.

Als merk met vierwielaandrijving benadrukken we bijvoorbeeld de quattro-aandrijving met zijn zeer gespierde spatborden, waardoor 'Voorsprong door techniek' zichtbaar wordt. De grille, die we 'Singleframe' noemen, is ook een belangrijk onderscheidend kenmerk van ons merk, dat tegelijkertijd een onderscheid is tussen de A-, Q-, en R-groep. Naast de benzine-auto's onderscheiden we ook ontwerpkenmerken voor onze e-tron-modellen, d.w.z. de elektrisch aangedreven voertuigen.

De vraag naar panorama en een wijds uitzicht is steeds meer kenmerkend in de architectuur. Hoe komt dat tot uiting in het design van auto's?

Wanneer je de prototypen van de voorbije jaren bekijkt, vertegenwoordigen deze ook steeds een stuk van de toekomst van het merk. Concepten die door transparantie worden gekenmerkt staan voor een positief toekomstgevoel, waar men ook op moet letten bij serievoertuigen. Hier zijn het in het bijzonder de dakramen, die de indruk van openheid en lichtheid wekken. Maar wat is erop tegen als de panoramabeglazing in de toekomst kan wisselen tussen doorschijnend en volledig ondoorzichtig? De auto wordt dan een toevluchtsoord.

Door welke zintuiglijke ervaring van voorwerpen uit uw omgeving/ de natuur laat u zich het meest beïndrukken?

Ik ben gefascineerd door natuurlijke en onvervalste materialen. Als opgeleide meubelmaker en industrieel ontwerper heb ik daarom een ​​bijzonder sterke affiniteit met hout. Jaren geleden vond ik een groot en ongewoon gevormd stuk drijfhout tijdens een wandeling langs de Middellandse Zee. Het was afkomstig van een naaldboom en had maanden in het water gelegen. De vorm die daaruit is ontstaan is uniek. Het wekt de fantasie op en men ontdekt de meest grappige gezichten en dieren in de houtnerven. Zoiets kan je in principe niet industrieel vervaardigen, en dat is maar goed ook. Het is belangrijk dat dingen een verhaal hebben, zodat men er een emotionele band mee kan ontwikkelen.

Welke rol speelt de overgang van binnen naar buiten in uw private woonomgeving of op de werkplek? In welke mate heeft u behoefte aan een evenwichtige balans in de natuur?

De natuur zorgt bij mij voor innerlijke balans en evenwicht. Ik bracht de eerste decennia door in een stedelijke omgeving: ik groeide op in het Rijnland bij Düsseldorf, studeerde in het Ruhrgebied en woonde ook in Ingolstadt, dicht bij het stadscentrum. Twee jaar geleden zijn we echter naar het platteland getrokken. Daar maakt de natuur veel meer deel uit van het gezinsleven en men beleeft alles intenser, de jaargetijden, de zon, de sneeuw, de wind, de temperaturen enzovoort, voel je letterlijk op de huid. Maar de stedelijke ruimtes zijn daarentegen belangrijke plaatsen voor inspiratie en sociale interactie. Nog een voorbeeld is mijn werkplek bij Audi. Anderhalf jaar geleden zijn we met het hele designteam van 400 man in een nieuw Designcenter getrokken. Een gebouw ontworpen door gmp Architekten, Gerkan, Marg en Partners, met hoge vereisten op het gebied van bouwtechnologie en veiligheid. Om de designmodellen optimaal te kunnen vormgeven, hebben we behoefte aan grote studio's, die tegelijkertijd de geheimhouding veilig stellen. Het resultaat is een volledig glazen, gespiegeld gebouw met maximale transparantie dat de hoogste beveiligingsnormen garandeert. Van binnenuit heb je het gevoel van totale openheid en integratie van de omgeving. De ondergaande zon doet ons soms gefascineerd pauzeren en naar de horizon kijken. Dat draagt natuurlijk ook bij tot ons gevoel van welbevinden.

De blik naar buiten – waar geniet u er het meest van? Uw lievelingsplek?

Dat is de woning op het platteland die we net vermeld hebben. Bij mooi weer kan ik vanuit mijn tuin de torens zien en vanuit de woonvertrekken die op het zuiden liggen, kan ik boven München de Chiemgauer Alpen zien. Dat zijn voor mij bijzondere momenten.