Schüco Sök

...
Bostäder

I hjärtat av vildmarken

Att hitta ett hus vid en sjö och nära en stad är en utmaning, även här i Sverige som är känt för sina många sjöar. Men ett ungt arkitektpar hade tur.

Thumbnail Schweden

Inte långt från Göteborgs stadskärna stötte arkitektparet Saga Karlsson och Edouard Boisse på en 9 000 kvadratmeter stor tomt, mitt i ett naturreservat. Paret tog god tid på sig för att lära känna platsen. Vandrade i skogen, tältade på tomten och grillade vid sjön. De funderade på vilken typ av hus som skulle passa och tog fram många husförslag, alltifrån fritidshus till åretruntboende.  Så småningom landade de i en mycket tydlig uppfattning om hur familjelivet skulle komma att se ut här i hjärtat av vildmarken – deras nya hus skulle smälta in sömlöst i omgivningen – och det är precis vad det gör.

"Det är en fantastisk, unik och fridfull plats", säger Edouard Boisse, ägare och arkitekt.

Och ibland lite läskig, erkänner han. Särskilt när vilda vindar piskar genom grenarna på de omgivande träden, när tjock dimma stiger över sjön eller när vilda djur kommer nära intill huset mitt i natten. Här är det naturen som styr.

Schüco Villa J
Schüco Villa J familjen

“Vi har uppfyllt drömmen om att bo i skogen och vi kan njuta av utsikten över skogen och sjön även när vi är inne i huset. Det är därför vi inte har några bilder eller tavlor någonstans i huset. Fönstren ramar in naturen åt oss – det är som vår personliga konsthall”, säger ägare och arkitekt Saga Karlsson.

Schüco Villa J atrium

Öppen planlösning och rikligt med dagsljus

Trots sin storlek på 162 kvadratmeter upplevs huset som mycket större än så. Detta beror framför allt på att rummen flyter in i varandra utan att något dyrbart utrymme slösas bort. Atriet – som är integrerat i mitten av det kubformade huset och inspirerat av innergårdar från romartiden – är ett designmässigt genidrag. Det öppnar huset mot himlen och fyller rummen med dagsljus. Det tjänar också ytterligare ett estetiskt syfte. Beroende på solens position sker nämligen ett animerat samspel mellan ljus och skugga. Ovanpå det speglas hela landskapet i de storskaliga fönstren och skjutdörrarna, vilket gör att skogen och sjön upplevs så nära att man skulle kunna röra vid dem.

Utmärkt värmeisolering och maximal transparens

“Det var en utmaning att transportera fönstren och dörrarna hit, främst på grund av storleken på fönstren och husets isolerade läge. Vi diskuterade mycket i förväg och tack vare noggrann och detaljerad planering gick allt smidigt till slut”, säger Thomas Harbom, Alufront. En kran användes för att transportera de stora glaspartierna till huset, där de monterades av Schüco-partner Alufronts erfarna montörer. Ett av Schüco-systemen i huset är fönstersystemet AWS 70 BS.HI, som är miljöcertifierat enligt Cradle to Cradle. Detta fönstersystem uppfyller högsta krav på energieffektivitet samtidigt som det erbjuder maximal transparens.

Glaspartiernas mörka yttre ramar smälter visuellt in i husets mörkt träklädda yttervägg, vilket gör övergången mellan de två omöjlig att se på avstånd.

Valet av svartmålad träfasad utvändigt var självklart för paret. Den svarta stående träpanelen smälter in i den mörka skogen. Det står i stark kontrast till insidan med sina ljusare tidlösa material i grått, beige och vitt. Det slipade betonggolvet binder ihop den offentliga dörrlösa öppna delen som innehåller entré, kök, matsal och vardagsrum på totalt 70 kvadratmeter. Innerväggarna är putsade i en svagt beige kulör. I köket stora träluckor i ask och diskho i rostfritt stål – material som reflekterar ljuset väl. En nivåskillnad på 300 millimeter markerar var den offentliga miljön slutar och den privata sfären börjar. I de privata utrymmena där de tre sovrummen är belägna har ett trägolv i vitpigmenterad gran lagts. Huset är en kvadrat på 16 x 16 meter, delvis nedsänkt i marken.

"Huset är som en monolit, en stor robust kropp som landat i skogen och tagit sin position. Samtidigt är naturen runtikring så stark. Om några år hoppas jag att huset blir en del av naturen, som gamla stenar som legat här i hundratals år", säger Edouard.

Schüco Villa J skjutdörrar
Schüco Villa J Göteborg

Projekt: Villa J

Var: Göteborg

Arkitekter och ägare: Saga Karlsson and Edouard Boisse

Yta: 162 kvm

Byggnadsår: 2020-2021

Schücolösningar: Dörrsystem ADS 70.SI / HI, skjutdörrssystem ASS 70.HI (RS 160.HI), fasadsystem FWS 50, fönstersystem AWS 70 BS.HI

Schüco-partner: Alufront

Fotograf: James Silverman Photography

I hjärtat av vildmarken
Dashboard
webspecial.m209.close