Hva leter du etter?

...
Sverige Skandinaviske hjem

I hjertet av villmarken

Å finne et hus ved en innsjø og i nærheten av en by er en utfordring, selv i Sverige som er kjent for sine mange innsjøer. Men et ungt arkitektpar var heldige.

Thumbnail Schweden

Ikke langt fra Gøteborg sentrum kom arkitektparet Saga Karlsson og Edouard Boisse over en 9 000 kvadratmeter stor tomt, midt i et naturreservat. Paret tok seg god tid til å bli kjent med stedet. Vandret i skogen, campet på tomten og grillet ved sjøen. De funderte på hvilken type hus som ville passe og kom med mange forslag, fra fritidsboliger til helårsbolig.  Etter hvert landet de i et veldig klart syn på hvordan familielivet ville se ut her i hjertet av villmarken – det nye huset deres ville gli sømløst inn i omgivelsene – og det er akkurat det det gjør.

"Det er et fantastisk, unikt og fredelig sted", sier Edouard Boisse, eier og arkitekt.

Og noen ganger litt skummelt, innrømmer han. Spesielt når vinden pisker gjennom grenene på trærne rundt, når tykk tåke ligger over innsjøen eller når ville dyr kommer tett på huset midt på natten. Her er det naturen som styrer.

Schüco Villa J
Schüco Villa J familjen

“Vi har oppfylt drømmen om å bo i skogen og vi kan nyte utsikten over skogen og innsjøen selv når vi er inne i huset. Derfor har vi ingen bilder eller malerier noe sted i huset. Vinduene rammer inn naturen for oss – det er som vårt personlige kunstgalleri”, sier eier og arkitekt Saga Karlsson.

Schüco Villa J atrium

Åpen planløsning og rikelig med dagslys

Til tross for den moderate størrelsen på 162 kvadratmeter, oppleves huset som mye større. Dette skyldes i hovedsak at rommene flyter over i hverandre uten at verdifull plass går til spille. Atriet – som er integrert i midten av det kubeformede huset og inspirert av gårdsrom fra romertiden – er et designmessig genitrekk. Det åpner huset mot himmelen og fyller rommene med dagslys. Det tjener også et annet estetisk formål. Avhengig av solens posisjon finner nemlig et animert samspill mellom lys og skygge sted. I tillegg gjenspeiles hele landskapet i de store vinduene og skyvedørene, som gjør at skogen og innsjøen oppleves så nærme at man kan ta på dem.

Utmerket varmeisolering og maksimal transparens

“Det var en utfordring å frakte vinduene og dørene hit, hovedsakelig på grunn av størrelsen på vinduene og husets isolerte plassering. Vi diskuterte mye på forhånd og takket være nøye og detaljert planlegging gikk alt knirkefritt til slutt”, sier Thomas Harbom, Alufront. En kran ble brukt til å frakte de store glassene til huset, hvor de ble montert av Schüco-partner Alufronts erfarne montører. Et av Schüco-systemene i huset er vinduet AWS 70 BS.HI, som er miljøsertifisert i henhold til Cradle to Cradle. Dette vindussystemet oppfyller de høyeste kravene til energieffektivitet samtidig som det tilbyr maksimal transparens.

De mørke vinduskarmene smelter visuelt inn i ytterveggens mørke trepanel, noe som gjør overgangen mellom de to umulig å se på avstand.

Valget av svartmalt utvendig trefasade var åpenbar for paret. Det svarte stående trepanelet glir inn i den mørke skogen. Det står i sterk kontrast til innsiden med sine lysere tidløse material i grått, beige og hvitt. Det slipte betonggolvet binder det dørløse åpne rommet på totalt 70 kvadratmeterer som inneholder entré, kjøkken, spisestue og stue sammen. Innerveggene er pusset i en lys beige farge. Kjøkkeninnredningen har store dører i heltre ask og vask i rustfritt stål – et materiale som reflekterer lyset godt. En nivåforskjell på 300 millimeter markerer hvor den sosiale delen av huset slutter og den private sfæren begynner. I den private delen hvor de tre soverommene er plassert er det lagt tregulv i hvitpigmentert gran. Huset er et kvadrat på 16 x 16 meter, delvis nedsenket i bakken.

"Huset er som en monolitt, en stor robust kropp som har landet i skogen og funnet sin posisjon. Samtidig er naturen rund det så sterk. Om noen år håper jeg at huset blir en del av naturen, som gamle steiner som har ligget her i hundrevis av år", sier Edouard.

Schüco Villa J skjutdörrar
Schüco Villa J Göteborg

Prosjekt: Villa J

Hvor: Gøteborg

Arkitekter og eiere: Saga Karlsson og Edouard Boisse

Boflate: 162 kvm

Byggeår: 2020-2021

Schücoløsninger: Dørsystem ADS 70.SI / HI, skyvedørssystem ASS 70.HI (RS 160.HI), fasadesystem FWS 50, vindussystem AWS 70 BS.HI

Fotograf: James Silverman Photography

I hjertet av villmarken
Dashboard
webspecial.m209.close