Schüco zoeken

...
Magazine

Geslaagde duurzame renovatie in London

Pinnacle House in Wimbledon London is van een onaantrekkelijk en energieverspillend kantoorgebouw uit de jaren 80 getransformeerd naar een modern duurzaam gebouw. Voor de opdrachtgever was het van het grootste belang om de duurzaamheidsbeoordeling te verbeteren. Schüco is in een vroeg stadium van de planontwikkeling door de architect benaderd en de voorstellen en aanbevelingen hebben mede geleid tot het succes van het project.

Waardevolle metamorfose
Pinnacle House in Wimbledon was ooit een onaantrekkelijk kantoorgebouw van baksteen en beton uit de jaren 80: de transformatie naar een modern gebouw is mede te danken aan het gebruik van systemen van Schüco. De indrukwekkende nieuwe gevels zijn zichtbaar vanuit veel van de omliggende straten en het verder nog uitgebreide gebouw heeft een BREEAM-beoordeling van ‘Zeer goed’, in schril contrast met een slechte EPC-beoordeling in de oude situatie. Matt Architecture ontwierp het £ 12 miljoen begrote project voor hun klant Aviva Investors en Kingston Estates en men wilde hiervoor Schüco systemen gaan gebruiken. Langdurige Schüco Partner, Structura UK Ltd - specialisten in vliesgeveltechniek - werd verantwoordelijk voor alle aspecten van de beglazing onder het hoofdcontract dat begin februari 2017 werd afgerond. 


Schüco aluminium systemen
Extern is het gebouw vrijwel onherkenbaar na de toevoeging van de drie nieuwe vloeren, nieuwe bekleding, nieuwe vliesgevels en beglazing. Matt Architecture, Structura en Schüco werkten nauw samen aan het totale ontwerp. John Lacey, Senior partner bij Matt Architecture legt uit: ‘We hebben Schüco in een vroeg stadium van de planontwikkeling gespecificeerd,omdat de kwaliteit van het product uitstekend is.’ Voor de vliesgevel gebruikte Structura het Schüco FW 50+ gevelsysteem, dat uitstekende thermische eigenschappen biedt, ondersteund door op maat gemaakte aerofoil kolomkappen met een geschulpte interne hoekfunctie. De geperste metalen panelen die het bevat, zijn speciaal ontworpen en geproduceerd met behulp van 3 mm aluminium plaat met gelaste hoeken, afgewerkt in vier tinten Anodite metallic Syntha Pulvin, die geleidelijk lichter wordt naar de bovenkant van het gebouw. Externe vinnen met een diepte van 150 mm zorgen voor een zekere mate van zonwering en geven definitie en kracht aan de gebogen gevel, maar verbergen de facetten van de ramen bijna. Elders zijn bestaande ramen gerenoveerd en ter plaatse opnieuw gespoten. Op de nieuwe bovenverdiepingen heeft Structura een thermisch geïsoleerd deursysteem aangebracht Schüco ADS 65 en voor de vliesgevels is het Schüco FW 50+ SG systeem toegepast. Het nieuwe dak bevat milieuvriendelijke ‘groene’ daken en beplante terrassen, terwijl de originele kelder is heringericht voor opslag  en om plaats te bieden aan een fietsenstallingen.


Duurzame oplossingen
Aangezien de opdrachtgever een verantwoord pensioenfonds is, was het voor hen van het grootste belang om de duurzaamheidsbeoordeling te verbeteren. De architecten gingen de uitdaging aan om het postmoderne betonnen gebouw om te toveren tot iets onherkenbaars van het origineel, waarbij duurzaamheid bovenaan de agenda stond. Als onderdeel van de planning was er een voorwaarde dat het BREEAM ‘Very Good’ moest behalen. Met het energiemodel zij zowel het bestaande gebouw als de nieuwe elementen geanalyseerd. Ze moesten voldoen aan vrij strenge waarden voor deel L en ‘U’ voor het gebouw. Ze wilden de instraling van de zon verminderen met vinnen op de bocht van de voorgevel. Schüco heeft Matt Architecture technisch goed kunnen adviseren over de thermische prestaties van de systemen. De vervanging van niet-geïsoleerd metselwerk door hoogwaardige dubbele beglazing en geïsoleerde panelen maakte natuurlijk een groot verschil voor de algehele energieprestaties en om aan de voorwaarde van de klant om BREEAM ‘Very Good’ te bereiken.

schueco-fenster1

Project specificaties:

Pinnacle House
London, United Kingdom

Categorie:

Office en business 

Producten:

Vliesgevel Serie FW 50+SG/FW 60+SG 

Locatie:

London, United Kingdom 

Start bouw:

2017 

Architect:

MATT Architecture

Gevelspecialist:

Structura (UK) Ltd

Picture credit© Schüco International KG


schueco-fenster1
Geslaagde duurzame renovatie in London
Dashboard
Close